Punts d'interès
Esglèsia Parroquial Sant Miquel Arcàngel
L’església Parroquial de Batea, d’estil barroc i façana neoclàssica, presideix el poble amb un campanar i unes dimensions imponents.
L’església Parroquial Sant Miquel Arcàngel presideix el poble de Batea. Hom pot veure el seu campanar venint des de totes les vies de comunicació. Es començà a construir l’any 1764, en ple segle XVIII, època de progrés econòmic de la vila. És d’estil barroc i façana neoclàssica, obrada amb carreus pel fragatí Francesc Melet, mestre així mateix de la Catedral Nova de Lleida, de la sagristia Major de la Catedral de Tortosa i de l’Església vella de Corbera d’Ebre.
L’església té un airós campanar de murs potents i estructura arquitectònica esvelta, amb un primer nivell base de planta quadrada i un segon nivell de planta octogonal, coronat amb balustrada. La seua altura és de 37,5 metres, la mateixa longitud que les naus laterals, essent una construcció proporcional, amb mides suficients per destacar tenint en compte que l’església ja es troba situada a la part alta del poble.
L’interior del temple és una gran sala de planta basilical, amb tres naus separades per files de pilastres de capitell corinti i gran cúpula de mig punt. Destaca la portalada de pedra d’estil renaixentista procedent de l’església antiga, reconstruïda per a l’accés a la Capella del Santíssim. Al Baptisteri s’ha conservat la pila de batejar original, una peça de pedra monolítica, també procedent de l’anterior església, que atribuïm al segle XIII.
A l’esquerra de l’església hi ha el pla anomenat el Jorn Nou, format a conseqüència de l’extracció de roca per a als carreus de la nova església. Les roques que hi resten, damunt les quals hi ha fonamentades les cases del Picatxo, són tot el que ha quedat de la pedrera de l’església actual.
Enganxades a l’absis de l’església contemporània, van sortir a la llum les restes de la base d’una torre del castell de Batea, així com una altra estructura defensiva adjacent, probablement construïda de pressa i corrents durant la Guerra dels Segadors, amb la finalitat de complementar la primera.