Punts d'interès
Hospitals de Sang
Hospitals de Sang ens ensenya com es va estructurar l’assistència i la xarxa sanitària que es van crear durant la Batalla de l’Ebre
La gran façana de Casa Mossèn Pere, edifici del segle XIX rehabilitat recentment, ens dóna pistes de que era una casa amb solera, com diverses que van erigir-se en aquella època arreu del poble, amb unes dimensions majors de l’habitual. Avui acull el Centre d’Interpretació Hospitals de Sang, integrat a la xarxa d’espais de la Batalla de l’Ebre del Memorial Democràtic.
La Batalla de l’Ebre va representar un dels episodis més importants de la Guerra Civil Espanyola, considerada com la primera gran guerra contemporània, en la qual la sanitat va jugar un paper molt destacat. La Guerra Civil va ser un esdeveniment de destrucció, però també de descobriment i d’especialització de noves tècniques sanitàries.
Hospitals de Sang ens presenta com es va estructurar l’assistència a les persones ferides i ens dóna a conèixer la xarxa sanitària que es va crear entorn la Batalla de l’Ebre, que, com la resta del conflicte, ens mostra dues situacions: la República innova constantment per suplir les carències que genera la guerra, mentre que els nacionals hereten el sistema sanitari preexistent, atesa la superioritat de mitjans i recursos de què disposaven.
L'espai té quatre àmbits:
Ferits al front, sobre l'atenció al camp de batalla; Medicina de guerra, que mostra les innovacions republicanes; Personal sanitari, al voltant de les formes de mobilització d'aquest contingent, i finalment, Dues unitats enfrontades, que compara l'atenció sanitària de la 35a divisió republicana amb la de la 50a divisió franquista.